Jaarverslag 2024: Objectieve, betrouwbare natuurinformatie als basis voor effectief beleid


Eind 2024 had de Ecologische Autoriteit 132 van de 133 ingediende natuurdoelanalyses (NDA’s) getoetst met als resultaat: robuuste, onafhankelijke en gebiedspecifieke informatie over bijna alle Natura 2000-gebieden in Nederland. Deze objectieve, betrouwbare informatie is een belangrijke basis voor effectief beleid dat de natuur én de samenleving ten goede komt en standhoudt bij de rechter.

Begin 2024 was er veel aandacht voor ons rapport ‘Doen wat moet en kan’. Hierin analyseerden we de eerste 70 NDA’s en concludeerden dat snelle, effectieve maatregelen nodig zijn om de stikstofgevoelige natuur te beschermen en wettelijke doelen te halen. De media-aandacht en de rol van het rapport in het politieke debat onderstrepen het belang van een onafhankelijke organisatie als de Ecologische Autoriteit, die voorziet in feiten over de Nederlandse natuur. Later in 2024 bespraken we de conclusies uit het rapport verder met de Tweede Kamer, Provinciale Staten en diverse maatschappelijke partijen. 

In het financieel jaarverslag vindt u ook de jaarcijfers van de Commissie mer en Mer-OS.

De Commissie adviseert in Nederland de beslissingsbevoegde overheid over de vraag welke leefomgevingsinformatie voor een te nemen besluit noodzakelijk is. Zij beantwoordt in haar toetsingsadviezen de vraag of de benodigde kwaliteit van informatie in een milieueffectrapport gegeven wordt. Van de 155 adviezen ging in 2024 ongeveer 31% over de benodigde inhoud van een milieueffectrapport (48). Dit zijn vrijwillige adviezen, wat ook geldt voor acht tussentijdse toetsings- en zeven overige adviezen. Bij 16% van de adviezen ging het om een (vrijwillig) advies over een aanvulling op een milieueffectrapport (25). Het grootste deel van de adviezen (43%, 67 stuks) waren toetsingsadviezen. Verder stelt de Commissie haar kennis over de mer-praktijk beschikbaar via o.a. haar website, nieuwsbrief OpMERkelijk, factsheets, een jurisprudentiedatabase en kennisbijeenkomsten. 

Door Mer-OS zijn in 2024 nieuwe succes –en impactvolle programma's in Mauritanië (groene waterstof en mijnbouw) en Guinee (mijnbouw) op gang gekomen. De samenwerking met IGF is verder uitgebouwd (gezamenlijke paper ‘Strategic Environmental Assessment for the Mining Sector’) en de samenwerking met UNESCO/IUCN verdiept. Verder is een diepgaande samenwerking met de African Development Bank (AfDB) gestart in 2024. We stonden ook stil bij het dertigjarig jubileum van de NCEA. Dat deden we met een speciale uitgave getiteld ‘Strategic Environmental Assessment; Past, Practice, Prospects.’

Financieel jaarverslag 2024 incl Wet normering topinkomens (WNT) en accountantsverklaring 

Eerdere jaarverslagen

Jaarverslag 2023
Financieel jaarverslag 2023 incl. WNT