5084
De Sint Jansberg is een landgoed op het zuidelijk deel van de Nijmeegse stuwwal dat bestaat uit oude loofbossen, naaldbossen en bronnetjesbossen. Karakteristiek van de stuwwallen zijn de scheefgestelde lagen in de bodem. Bij de slechtdoorlatende lagen treedt het afstromende grondwater uit in de vorm van bron- en kwelzones. In het gebied liggen verschillende brongebieden en veenmoerassen. Aan de voet van het gebied, bij Plasmolen, ligt een moerassige laagte. Er zijn veelal steile hellingen en daardoor scherpe overgangen aanwezig van droog naar zeer nat.

Hoofdpunten uit het advies

De Sint Jansberg is een landgoed op het zuidelijk deel van de Nijmeegse stuwwal dat bestaat uit oude loofbossen, naaldbossen en bronnetjesbossen. Karakteristiek voor deze stuwwal zijn de schuine aardlagen in de bodem. Enkele van deze lagen laten slecht water door. Daar treedt het grondwater uit de bodem naar buiten. In het gebied liggen verschillende brongebieden en veenmoerassen. Er zijn steile hellingen en daardoor scherpe overgangen van droge naar zeer natte plekken. Aan de voet van het gebied, bij Plasmolen, ligt een moerassige laagte. 

De natuur in Sint Jansberg kent een aantal problemen, zoals te hoge stikstofbelasting en te weinig water door het oppompen van water in de omgeving en het wegstromen naar een diepe plas. Ook is het water vervuild door landbouwactiviteiten bovenop de Nijmeegse stuwwal. 

De natuurdoelanalyse bevat veel informatie over de ecologische knelpunten in het gebied, maar geeft geen volledig beeld van trends uit het verleden. Daardoor is niet uitgesloten dat verslechtering al heeft opgetreden. (Verdere) verslechtering in de toekomst is ook niet uitgesloten en een verbetering van natuurkwaliteit is nu niet binnen bereik. Essentieel is verlaging van de stikstofbelasting en verbetering van de waterhuishouding. De nadruk ligt in het gebied nu nog op relatief kleine maatregelen (bijvoorbeeld noodpompen, een kwelscherm en maaibeheer), terwijl duurzaam en grootschalig systeemherstel nodig is.

Meer informatie over de trends in de natuur is nodig om de juiste maatregelen voor de lange termijn te kiezen. Ook is meer inzicht nodig in het ecologische systeem, de ontwikkeling van de abiotische situatie en het effect van eerder getroffen maatregelen daarop.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Limburg (voortouwnemer)
Provincie Gelderland

Overige betrokken partijen

Natuurmonumenten

Samenstelling laatste werkgroep

prof. dr. Rien Aerts
prof. dr. Rudy van Diggelen
prof. dr. ir. Hans Mommaas (voorzitter)
mr. Roel Sillevis Smitt (secretaris)
Reinder Torenbeek
ing. Eddy Wymenga

Regio: Gelderland, Limburg


Natura 2000-gebied: Sint-Jansberg


Landschapstype: Droog zandlandschap, Nat zandlandschap


Natuurtype: N04 Stilstaande wateren, N05 Moerassen, N10 Vochtige schraalgraslanden, N12 Rijke graslanden en akkers, N14 Vochtige bossen, N15 Droge bossen