5056
Het gebied bestaat uit de deelgebieden Weerterbos, Ringselven en Kruispeel (Habitatrichtlijngebied) en de Hugterheide en de Weerter- en Budelerbergen (Vogelrichtlijngebied). Een deel van het Weerterbos is een oud bosgebied. Het heeft een complexe bodemopbouw met leemarm en lemig dekzand en lokale veenontwikkeling. Soortenarme dennenaanplanten bepalen tegenwoordig in sterke mate het aanzien van het terrein. Op natte delen, in slenken en geïsoleerde laagtes staat relatief zuur berkenbroekbos. In deze laagten liggen vele watertjes en zwak gebufferde vennen.

Het deelgebied de Hugterheide ligt in Noord-Brabant. Dit is een bosgebied dat voornamelijk bestaat uit grove dennenaanplanten op stuifzand. De stuifzanden zijn nog duidelijk te herkennen aan het heuvelachtige terrein. Het naastgelegen gebied Hugterbroek en 'In den Vloed' aan de Limburgse zijde bestaan uit moeras en bos. De Weerter en Budelerbergen bestaan uit een aaneengesloten (naald)bosgebied met een centraal gelegen heide- en stuifzandterrein. Het Ringselven en de Kruispeel liggen aan weerszijden van de Zuid-Willemsvaart. Om het Ringselven heen liggen moerasvegetaties. De Kruispeel bestaat uit berken- en elzenbroekbossen, met enkele vennen langs de Tungelroysche beek.

Hoofdpunten uit het advies

De natuurdoelanalyse die nu is beoordeeld, gaat over het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven. Uit de eerste analyses blijkt dat de natuur in dit gebied onder druk staat. Het gebied heeft te maken met verdroging, stikstofdepositie en vervuiling van grond- en oppervlaktewater. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al maatregelen genomen worden in het gebied, maar ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur. Daarvoor moeten ook maatregelen genomen worden buiten het Natura 2000-gebied. Zo moet er minder stikstof uit de omgeving neerslaan in het gebied.

De Ecologische Autoriteit waardeert de inspanningen van de Provincie Limburg, maar mist nog belangrijke natuurinformatie. Voor het gebied is meer en actueler inzicht nodig: hoe werkt het systeem wat betreft bodem, water en lucht, en hoe is de wisselwerking met planten en dieren? Daarmee worden niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken. Denk aan waterwinning als oorzaak voor droogte. Deze systeemkennis is nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om de natuur weer gezond te maken. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht in een kennisprogramma voor deze gebieden verder uit te werken.

Overige gegevens

Betrokken overheden

Provincie Limburg (voortouwnemer)
Provincie Noord-Brabant

Overige betrokken partijen

Limburg Landschap
Natuurmonumenten

Samenstelling laatste werkgroep

dr. ir. Rense Haveman
Daan Jacobs, MSc (secretaris)
drs. Mark Jalink
prof. dr. ir. Hans Mommaas (voorzitter)
prof. dr. ir. Michiel Wallis de Vries
prof. dr. ir. Flip Witte

Regio: Limburg, Noord-Brabant


Natura 2000-gebied: Weerter- en Budelerbergen en Ringselven


Landschapstype: Droog zandlandschap


Natuurtype: N06 Voedselarme venen en vochtige heiden, N07 Droge heiden, N10 Vochtige schraalgraslanden, N12 Rijke graslanden en akkers, N14 Vochtige bossen, N15 Droge bossen