Aanmelden kon tot 19 juni. Vergeten om je aan te melden en wil je wel komen, stuur ons dan even een mailtje.

Symposium 20 juni 09.45 uur – 17.30 uur

Provinciehuis Noord-Brabant
Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch


De tweede cyclus natuurdoelanalyse komt eraan. Deze cyclus vraagt om een bredere blik op de staat van álle natuur in een gebied. Hiervoor is een handreiking in de maak. Om ons goed voor te bereiden op de tweede cyclus gaan we kennis en ervaringen uitwisselen en een aantal thema’s uitdiepen. Wat is de betekenis van klimaatverandering voor herstelmaatregelen? Wat is een goede combinatie van landbouw en natuur in overgangsgebieden? Welke informatie over diersoorten is nodig voor het halen van doelen?

Daarom organiseren de provincie Brabant, het Netwerk Groene Bureaus en de Ecologische Autoriteit samen een symposium over de tweede cyclus van de natuurdoelanalyses op 20 juni in Den Bosch. Met vertegenwoordigers van ministeries, provincies, (agrarisch) natuurbeheerders en deskundigen.

Wat kunt u verwachten?

  • Inspirerende en realistische praktijkcases waarin we ervaringen en verwachtingen uitwisselen
  • Workshops over onderwerpen die in de tweede cyclus natuurdoelanalyse nog pregnanter gaan spelen
  • Ontmoet een breed netwerk van beleidsmakers, ecologen, onderzoekers en gebiedsbeheerders

Voor wie?

We verwelkomen maximaal 150 deelnemers van ministeries (LVVN, I&W), provincies, Rijkswaterstaat, Defensie, waterschappen, adviesbureaus, beheerders, onze deskundigen en andere bij Natura 2000-gebieden betrokken organisaties.

Programma

09.45 uur - Inloop
10.15 uur - Welkom en programma
10.30 uur - Aftrap LVVN en Provincie Noord-Brabant
11.00 uur - Zaalgesprek

    • Hoe kijk je terug?
    • Hoe kijk je vooruit?
    • Wat is je grootste worsteling?

11.30 uur - Willemijn Smal (Ecologische Autoriteit): welke kennisvraagstukken komen op ons af bij het opstellen én het toetsen van de tweede cyclus Natuurdoelanalyses? 
12.00 - 13.00 uur - Netwerklunch
13.00 - 14.00 uur - Workshopronde 1
14.00 - 14.30 uur - Pauze
14.30 - 15.30 uur - Workshopronde 2
15.45 - 16.30 uur - Paneldiscussie door Marja van der Tas: Betrouwbaarheid van natuurinformatie - Vragen uit de zaal
16.30 uur - Netwerkborrel en nazit

Let op: de provincie heeft aangegeven dat er geen mogelijkheid voor parkeren is. Kom daarom met het OV/fiets. Mocht u toch per auto komen, parkeer dan in de P+R op loopafstand van het Provinciehuis. 

Workshops

Een praktijkcase uit Brabant (alleen in ronde 1) 
Hoe vul je een NDA aan met een prognosedeel voor natuurherstel- en stikstofmaatregelen? En hoe voer je een eerste “APK” uit om veranderingen sinds 2023 en nieuwe data te verwerken? In deze interactieve sessie delen we de ervaringen uit Brabant, waar de provincie samen met Tauw en Poederoyen Tonnaer een werkwijze wil ontwikkelen voor een ex-ante beoordeling en actualisatie van de NDA’s. We vertellen over onze zoektocht -de dilemma’s én de inzichten daarbij- aan de hand van een casus, en gaan graag in gesprek met anderen die met stikstofgevoelige habitats en voortgangsmetingen werken.

Klimaatverandering meenemen in de volgende cyclus – hoe doe je dat? 
De Ecologische Autoriteit publiceert een factsheet over hoe klimaatverandering meegenomen kan worden bij beheer van Natura 2000-gebieden en in de tweede cyclus Natuurdoelanalyses. We bespreken beschikbare data, modellen en praktijkvoorbeelden van adaptieve maatregelen. Samen verkennen we werkbare oplossingen voor beleid en uitvoering. 

De instandhouding van diersoorten in Natura 2000-gebieden– welke informatie heb je nodig?
De Ecologische Autoriteit publiceert de factsheet over de informatie die nodig is om analyses uit te voeren voor de instandhouding van soorten in Natura 2000-gebieden. We bespreken in deze sessie wat in de praktijk de problemen zijn en welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn.

Overgangsgebieden: hoe onderbouw je deze vanuit de LESA? 
De Landschappelijke Ecologische Systeemanalyse (LESA) vormt het fundament van de Natuurdoelanalyse. Hoe bepaal je de omvang van het overgangsgebied met een LESA? In deze sessie discussiëren we over hoe je LESA effectief inzet en welke aspecten nog meer komen kijken bij het bepalen van je overgangsgebied.

Natura 2000 beheer: verslechteringsverbod en instandhoudingsdoelen in de praktijk 
Hoe zorg je dat je aan de Europese verplichtingen voldoet? In deze workshop staan we stil bij het juridisch kader rond het verslechteringsverbod en de instandhoudingsdoelstellingen voor Natura 2000-beheer. We bespreken concrete voorbeelden, dilemma’s uit de praktijk en hoe je ambities concreet kunt maken.

Gewasbeschermingsmiddelen en beschermde natuur: kennis, risico's en handelingsperspectief (alleen in ronde 2)
Het is steeds duidelijker dat bestrijdingsmiddelen negatieve gevolgen kunnen hebben op mens en milieu. En dat het gebruik direct raakt aan de kwaliteit van beschermde natuur, zoals Natura 2000-gebieden. In NDA’s en adviezen komt dit terug. In deze deelsessie verkennen we de huidige kennisbasis, actuele signaleringen en de grootste hiaten. Ook bespreken we wat (vanuit natuurkwaliteit) nodig is, en wat dit betekent voor beheer, (omliggend) gebruik en vergunningplicht.

Vul het formulier hieronder in en geef per ronde uw voorkeursworkshop en een tweede keuze op.